Current affaires& General Knowledge (GK) 2013- March 18th

1. Veer Bhadra Mishra, who recently passed away was a well known --------?
[a] Journalist
[b] Environmentalist
[c] Classical Singer
[d] Writer

Answer: B

2. Jorge Mario Bergoglio, who is elected as the Catholic Church’s new Poper hails from which among the following countries?
[a] Peru
[b] Brazil
[c] Argentina
[d] Mexico

Answer: C

3. Which among the following committee is set up for giving clear definitions to FDI and FII?
[a] Arvind Menon committee
[b] Subir Gokran committee
[c] Gopinathan committee
[d] Arvind Mayaram committee

Answer: D

4. Who among the following has been recently formally appointed as the China’s president?
[a] Bo Xilai
[b] Deng Xiaoping
[c] Xi Jinping
[d] Li Keqiang

Answer: C

5. Recently, in which among the following countries, the giant Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA) telescope is unveiled?
[a] US
[b] Chile
[c] South Africa
[d] Australia

Answer: B

6. What is the rank of India in the United Nations Development Programme (UNDP) Human Development Report for 2013?
[a] 132nd
[b] 128th
[c] 136th
[d] 122nd

Answer: C

7. Recently, which among the following countries ha successfully extracted natural gas from methane hydrate deposits under the sea, in the first example of production of the gas offshore?
[a] France
[b] Japan
[c] Canada
[d] US

Answer: B

8. The changthangi or pashmina goat is found in ---------?
[a] Kerala
[b] Jammu & Kashmir
[c] Rajasthan
[d] Tamil Nadu

Answer: B

9. Sour gas is natural gas or any other gas containing significant amounts of:
[a] Carbon monoxide
[b] Carbon dioxide
[c] Hydrogen sulfide
[d] Nitrogen oxide

Answer: C

10.With reference to environment conservation, CITES is also better known as:
[a] Washington Convention
[b] Geneva Convention
[c] Philadelphia Convention
[d] Paris Convention

Answer: A


EmoticonEmoticon